تعمیر

تعمیر فن کامپیوتر دیدگاه خود را بنویسید

تعمیر فن کامپیوتر:

در این مقاله به بررسی تعمیر فن ها وعلت خرابی فن ها می پردازیم اما اگر دوست دارید اطلاعات راجب خود فن ها داشته باشید می توانید مقاله فن را مطالعه فرمایید.

 خرابی فن ها کامپیوتر:

در کامپیوتر شما به صورت نرمال حداقل دو فن وجود دارد، یکی در داخل پاور یا منبع تغذیه آن و یکی هم روی پردازنده یا CPU نصب شده است.

تمیز کردن فن منبع تغذیه اگر فرد حرفه ایی نیستید خیلی توصیه نمی شود. چون نیاز است منبع تغذیه را از داخل کیس پیاده کنید بعد خود منبع را باز کنید تا به فن برسید، پیاده کردن منبع تغذیه پیچیده نیست اما اینکه منبع تغذیه را کالبد شکافی کنید و بخواهید فنش را بیرون بکشید و غیره در صورت نداشتن تسلط کافی ممکن است دردسر ساز شود، لذا با توجه به نوع پارو و ساختارش سعی کنید فن آن را تا جایی که می توانید از بیرون و با استفاده از ابزارهایی مثل اسپری های فشرده هوا و غیره گرد گیری کنید.

اما فن CPU تمیز کردنش جز واجبات است خصوصا اگر CPU گران قیمتی دارید چون پایین آمدن دور فن CPU و ایجاد سر و صدا توسط آن در اثر گرد و غبار گرفتن، موی حیوانات و… می تواند سبب بالا رفتن دمای CPU کاهش کارایی سیستم و حتی آسیب دیدن پردازنده ی شما شود.

 

توجه نکته اینکه وقتی فن شروع کند به ایجاد صدای اضافی معنیش این نیست که دچار اشکال شده است و بایستی تعویض شود. پائین آمدن دور فن و عدم توانائیش در خنک کردن بخش مربوط به آن یک مبحث است و کثیف بودن فن و گرد و خاک گرفتنش بحث دیگری است.

پائین آمدن دور فن زمانی خطرناک است که شما بتوانید پره های فن را در حین چرخش با دست متوقف کنید ولی اگر در شرایطی غیر از این فن شما صدای اضافی در حین چرخش تولید می کند ممکن است علتش گردو خاک گرفتن فن یا عواملی شبیه به آن باشد. کلا تمیز کردن داخل کیس کامپیوتر و فن های آن به صورت سالیانه امر ضروری است و حتی در برخی موارد مثلا اگر شما در محلی نسبتا آلوده و پر گرد و غبار ساکن هستید، سیگار میکشید و یا حیوان خانگی پشمالویی دارید توصیه می شود اینکار را ماه یکبار انجام دهید.


 

تعمیر

 


لذا مواد لازم برای تمیز کردن فن:

۱- پیچ گوشتی ترجیحا چهار سو و در اندازه ی مناسب
۲- روغن چرخ
۳- چند عدد دستمال ترجیحا نرم و با قابلیت جذب گرد و غبار

باز کردن کیس که چندان پیچیدگی ندارد و بر حسب نوع کیس و کمی فسفر سوزندان راحت می توانید آن را باز کنید، پیدا کردن فن داخل کیس هم پیچیده تر از مورد قبلی نیست، اگر فن پیچ شده است پیچ ها را باز کنید و بعد آن را از جایگاهش خارج کنید، اگر حواستان جمع باشد نیازی نیست سیم برق فن را از مادربرد جدا کنید ولی اگر فکر می کنید این اتفاق ممکن است برایتان بیفتد یا لازم می دانید جدایش کنید و حدس می زنید بعدا ممکن است در پیدا کردن محل اتصالش دچار مشکل شوید توصیه میکنم با یک دوربین (موبایل) از محل اتصال این سیم به مادربرد عکس بگیرید تا بعدا دیگر مشکلی نباشد.

فن را که بیرون کشیدید با یک دستمال (اگر به مقدار بسیار بسیار اندک رطوبت داشته باشد بهتر است) محیط بیرونی و لابه لای پره های آن را خوب تمیز نمائید.

بعد بر چسب روی قسمت میانی فن را به آرامی بلند کنید تا محور فن مشخص شود، برخی از فن ها ممکن است بر روی محورشان یک لایه لاستیکی مانند یا شبیه به آن قرار داشته باشد که می توان آن را نیز با نوک ناخن یا پیچ گوشتی بلند نمود و سپس یک یا دو قطره روغن با قطره چکان درون محور چرخش فن بچکانید. (تصویر زیر)

برچسب و سایر موارد دیگری را سرجایش برگردانید و فن را مجددا درون کیس سوار کنید، اطمینان حاصل کنید فن به درستی روی CPU سوار شده و سیم آن به صورت کامل و در جای صحیح به مادربرد متصل است و بعد کیس را ببندید و سیستم را مجددا به برق بزنید و روشن کنید.
به احتمال زیاد اینبار بعد از روشن شدن کامپیوترتان از عدم وجود صدای فن متعجب خواهید شد.

 

اگر با تمیز کردن فن مشکل آن برطرف نشد لازم است فن را عوض کنید که درمراحل زیر بیان شده است:

 

۱- ابتدا بعد از جدا کردن فن از محل موردنظر قسمت پلاستیکی مشکی رنگ پشت فن را که داخل آن روغن میریزید را با یک چاقوی نوک تیز بردارید.

 

۲- بعد از برداشتن درب کوچک پلاستیکی دوباره با یک چاقوی نوک تیز واشر پلاستیکی سفید رنگ رو که به میله فن متصل شده یا قفل شده جدا و در بیارید.(در بعضی از فن ها این واشر سفید رنگ نگه دارنده میله فن ، آهنی می باشد)

 

۳- بعد از درآوردن واشر پلاستیکی سفید رنگ نوبت به درآوردن واشر پلاستیکی مشکی رنگ میرسه که اونم با یک چاقوی نوک تیز باریک دربیارید.

 

۴- حالا نوبت به جدا سازی پره از آرمیچر میشود که با در آوردن پره از سوراخ باریک اتصال ، پره از آرمیچر جدا میشود.

 

۵- حالا نوبت تمیز کاری با تینر فوری که قبلا از رنگ فروشی ها یا ابزار فروشی ها خریداری کرده اید هست.

 

۶- با یک سورنگ(آمپول) کوچک مقداری از تینر را داخل حلقه تو خالی پره ریخته و با دستمال کاغذی، خوب تمیز کنید اونجاست که متوجه سیاهی داخل پره میشوید که چرا خوب نمی چرخیده یا اگه میچرخیده چرا صدا میداده و علت آن هم این است که کثیفی داخل پره مانع از اتصال آهن داخل پره که اغلب مثل آهنربا میمونه به آرمیچر میشه.

 

۷- حالا نوبت به تمیزی آرمیچر که چند تا ترانزیستور در زیر برد آن وجود دارد میرسه مثل مرحله قبل با سورنگ روی سیم پیچ ها رو که غبار و کثیفی گرفته با ریختن مقداری تینر فوری با یک مسواک دندان تمیز کنید .

 

۸- بعد از تمیزی آرمیچر یا سیمپیچ حالا نوبت سرهم کردن فن به یگیدیگر هست، همانطور که قبلا باز کردید حالا به هم ، پره و سیمپیچ (آرمیچر) را متصل کنید و در آخر واشر قفل کننده ی پره به میله را متصل کنید

 

۹- حالا داخل محل اتصال مقداری روغن چرخ خیاطی یا روغن فرمان هیدرولیک اتومبیل بریزید که با این کار فن خیلی خوب میچرخد.

 

۱۰- حالا درپوش پلاستیکی مشکی رنگ فن را بسته و فن شما مثل روز اول و بهتر از آن شده است


 

تعمیر


توجه بعداز تمیزکاری و اتصال قطعات فن به هم به مدت ۵ دقیقه بعد فن را به برق بزنید تا مطمئن شوید تینر ریخته شده برای تمیزی سیم پیچ کاملا خشک شده باشد اگه وقت ندارید با یک سشوار آن را خشک کنید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *