ساتا

کابل ساتا 1

SATA:

رابط پیشرفتهٔ متوالی (Serial Advanced Technology Attachment) یا ساتا (SATA) یک گذرگاه یا مسیر عمومی برای ارتباط ابزارهای ذخیره‌سازی داده‌ها (مانند دیسک سخت و درایو نوری) به گذرگاه میزبان است.سازوارگرِ گذرگاه میزبانِ ساتا روی اغلب رایانههای لپ‌تاپ و بردهای مادر رایانه‌های رومیزی امروزی تعبیه شده‌است. رابط ساتا برای جایگزینی استاندارهای قدیمیِ آتا (ATA) یا آی‌دی‌ای (IDE) طراحی شده‌است. این رابط به مانند آی‌دی‌ای دستورها سطح پایین را اجرا می‌کند، اما سازوارگرهای میزبان و ابزارهای جانبی به وسیلهٔ یک کابل ارتباطیِ رسانای جفت سیمِ متوالی و پرسرعت به یکدیگر وصل می‌شوند. در یک مقایسه، رابطِ موازیِ آتا از ۱۶ هادیِ اطلاعات که هرکدام در سرعت بسیار پایین‌تری کار می‌کنند استفاده می‌کند. در این صورت رابط ساتا برتری‌های متعددی نسبت به رابط موازی آتا (Parallel ATA یا PATA) ارائه می‌دهد. کاهش پهنای سیم رابط و هزینهٔ آن؛ کاهش سیم‌های درونی از هشتاد عدد به هفت عدد؛ سرعت بالاتر و کارآمدی بیشتر در انتقال داده و قابلیت تعویض سریع از مزیت‌های ساتا است.تا سال ۲۰۰۹ رابط‌های ساتا جایگزین رابط‌های پاتا شدند. رابط پاتا اغلب در کاربردهای صنعتی باقی‌ماند، چرا که وابسته به ذخیره‌سازیِ نوع پرسرعت و فشرده (CompactFlash) هستند. اگرچه انواع جدیدِ استاندارد سازی این روش برپایهٔ ساتا خواهند بود.


SATA چیست؟
SATA یا Serial ATA یک استاندارد (IDE (Integrated Drive Electronics است که اساسا توسط کابل ها و کانکتورها به دستگاه های ذخیره سازی و از سوی دیگر به مادربرد متصل می شوند و امکان انتقال اطلاعات و دیتاها را فراهم می کنند. منظور ما در اینجا از دستگاه های ذخیره سازی، هارد دیسک ها،SSD ها و CD drives و DVD Drives ها است. این دستگاه های ذخیره سازی توسط کابل ساتا به مادربرد متصل می شوند و انتقال اطلاعات و ذخیره سازی را انجام می دهند.نسخه های مختلف SATA:مقایسه ورژن های مختلف SATA . آموزشگاه رایگان خوش آموزهمانند تمام تکنولوژی ها، رابط کاربری SATA از چندین iterations برای تطابق با استانداردهای مدرن برخوردار است. SATA تا به امروز سه نسخه متفاوت را ارائه کرده است.به غیر از برخی از تفاوت های جزئی، مانند NCQ که مخفف Native Command Queuing بوده و به همراه SATA 2.0 معرفی شد، تفاوت اصلی بین نسخه های SATA 2.0 و ۳٫۰ سرعت انتقال داده ای است که می توانند ارائه دهند. SATA 1.0 که امروزه منسوخ شده و کامپیوترهای جدید از این نسخه و Interface را ندارند بنابراین هیچ موضوعی برای بحث در خصوص SATA 1.0 نیست و مختومه است. هز سهconnector و کابل های نسخه های مختلف SATA با هم سازگار هستند

SATA بطور پایه ای و کلی، درون کامپیوتر و روی مادربرد قرار دارد پس به این ترتیب شما فقط می توانید دستگاه های ذخیره سازی داخلی(مثل هارد دیسک، DVD Writer) را بدان متصل کنید. اگر مادربرد سیستم شما از( eSATA (external-SATAهم پشتیبانی کند شما می توانید از بیرون کیس هم دستگاه به سیستم متصل کنید. شکل ظاهری آن مانند یک رابط معمولی SATA است.
اما نکته اینجاست که این اتصال خیلی هم قدرتمند عمل نمی کند و دستگاه هایی که به این طریق به سیستم متصل می شوند نمی توانند از سرعت SATA3.0 بهره مند شوند. تکنولوژی SATA در طول سالیان گذشته تا به امروز دستخوش تغییرات زیادی شد که منجر به ارائه ورژنهای مختلف گردید و آن چیزی که امروزه ما شاهد آن هستیم بلوغ کامل SATA تا به امروز است که فقط تعداد محدودی دستگاه را با سیستم ارتباط می دهد که این به نوبه خود در سرعت انتقال اطلاعات این تکنولوژی خیلی موثر است بر عکس پورت USB که از میلیون ها دستگاه ها پشتیبانی می کند.
همه این استانداردها و سرعت ها و اتصالات ممکن است کمی کاربران را گیج کند اما جای نگرانی نیست تمام کابل های داخلی SATA نه تنها با هم سازگار هستند، بلکه همگی در همه نسخه ها یکسان هستند. به عنوان مثال، شما می توانید از آنچه که به عنوان کابل SATA 1.0 با یک دستگاه و مادربرد SATA 3.0 علامت گذاری شده است استفاده کنید و سرعت انتقال را از دست ندهید، که این معنی را می دهد که کابل SATA III اساسا یک اصطلاح بازاریابی است که سر و صدا کرده است. اما در مورد Connector ها قضیه متفاوت است، سرعت در نسخه های مختلف اینترفیس های SATA با هم فرق دارند. به عنوان مثال، یک هارد دیسک SATA 3.0 متصل به پورت SATA 2.0 فقط به اندازه سرعتی که SATA 2.0 مادربرد پشتیبانی می کند(که درجدول بالا مشاهده می کنید) نقل و انتقال اطلاعات خواهد داشت. بنابراین شما از هر کابلی برای اتصال دستگاه های دارای اینترفیس SATA می توانیداستفاده کنید. فقط باید مطمئن شوید که ورژن ساتای دستگاهی که می خواهید به مادربرد متصل کنید یکی باشد، مانند همین مثالی که زدیم اگر مثلا هارد دیسک SATA 3.0 باشد و اینترفیس مادربرد SATA2.0 باشد سرعت نهایی معادل سرعت اینترفیس SATA2.0 مادربرد خواهد بود.
جمع بندی نهایی:
رابط SATA I ، که به طور رسمی به عنوان SATA 1.5Gb / s شناخته می شود، نسل اول رابط SATA است که با سرعت ۱٫۵ گیگابیت بر ثانیه کار می کند. ظرفیت پهنای باند(bandwidth throughput)، که توسط رابط پشتیبانی می شود، تا ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه است.
رابط SATA II که به طور رسمی به عنوان SATA 3Gb / s شناخته می شود، نسل دوم SATA است که با سرعت ۳٫۰ Gb/s پشتیبانی کرده و ظرفیت پهنای باند در این اینترفیس تا ۳۰۰ مگابایت در ثانیه پشتیبانی می شود.
رابط SATA III که به طور رسمی به عنوان SATA 6Gb / s شناخته می شود، نسل سوم رابط SATA است که با سرعت ۶٫۰ Gb/s پشتیبانی کرده و ظرفیت پهنای باند در این اینترفیس تا ۳ Gb/s در ثانیه پشتیبانی می شو

کابل ها و اتصالات:

یکی  از مزیت های SATA نسبت به ATA کابل ها و اتصالات است.رابط سریال باعث کوچکتر شدن اندازه و تعداد سیم های مورد نیاز برای ارتباط و در همین حین بالا رفتن سرعت ارتباط می شود ، همین عامل باعث ساده تر شدن نصب و راه اندازی دستگاه های SATA در سیستم ها می شود. کابل های IDE یا ATA مورد استفاده در دستگاه های ATA پهنای نسبتا بیشتری نسبت به کابل های SATA با سرعت پایینتر و پشتیبانی از مسافتی حداکثر ۴۰ سانتیمتری داشتند اما کابل های SATA ضمن اینکه نازکتر و سریعتر هستند ، می توانند مسافتی حداکثر ۱۰۰ سانتی متری را پشتیبانی کنند. علاوه بر کابل کشی ، یک طراحی جدید برای اتصالات نیز برای SATA ارائه شد که ضمن اینکه فرآیند Crosstalk را کاهش می داد ، سرعت بالاتر ، فضای کمتر و در نتیجه گردن هوای بهتری در کیس کامپیوتر را به ما ارائه می دهد.

مزیت های SATA و SAS در ذخیره سازی:

رابط های سریال یک پیشرفت قابل توجه نسبت به رابط های قدیمی موازی در تکنولوژی های ذخیره سازی و سیستم های اطلاعاتی ایجاد کردند.این پیشرفت ها شامل بالا رفتن کارایی ، مقیاس پذیری بهتر و همچنین قابل اعتماد بودن بیشتر بود ، اینها مواردی هستند که در مقایسه با رابط ها و درگاه های ATA و SCSI پیشرفت قابل توجهی داشتند. دستگاه هایی که با SAS و SATA کار می کنند می توانند در محیطهایی فعالیت کنند که دستگاه های SCSI و ATA نمی توانستند فعالیت کنند.برای مثال شما می توانید در فعالیت های اصلی خود در سیستم های ذخیره سازی از هارد دیسک های SAS استفاده کنید و این در حالی باشد که همزمان از هارد دیسک های SATA به عنوان فعالیت های جانبی سیستم ذخیره سازی استفاده می کنید ، این قابلیت در ساختار ATA و SCSI قابل پیاده سازی نبود.

چند نمونه کابل SATA:

کابل هارد ساتا ۳ (DATA SATA3):

هارد اینترنال با ظرفیت ۱ ترابایت به بالا موجود در بازار با مارک های WD-SAMSUNG-TOSHIBA-و ……. دارای سرعت ۶ گیگ بر ثانیه هستند از این رو برای حفظ این سرعت باید مادر برد مورد استفادهاز نوع SATA3 استفاده گردد .همچنین  کابل استفاده شده هم باید از نوع ساتا ۳ و با سرعت ۶گیگ بر ثانیه باشد



 

کابل افزایش پورت برق SATA:

پاور های موجود در بازار به تعداد محدودی کابل برق SATA دارند و امکان دارد شما به هنگام اتصال یک یا دو هارد و یا DVDRW  و …. با کمبود برق ساتا مواجه شوید .این کابل پیشنهادی دیجیکو پورت برق ساتا را با ۲ پورت ساتا تبدیل مینماید.



 

 

1 دیدگاه

  1. عالی بود،از اول تا آخر اما راجب هارد های sas کمتر حرف زدین.
    هارد های sas مختلفی وجود داره از برند های مختلف با سرعت های متفاوت وجود داره.
    سوال و اصل مطلب:
    ۱_برای وصل کردن هارد به سیستم معمولی نیاز به تبدیل sas به ساتاعه که هر تبدیلی به هر هاردی نمیخوره‌،چرا؟
    ۲_ آیا سرعت یک هارد sas 12gb هنگام تبدیل به ساتا طبق گفته های شما همون ساتا ۳ 6gb اونم درصورتیکه بورد جوابگو باشه + کابل؟ایا راه و جادویی وجود داره سرعت جفتش یکی باشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *